tisdag 10 februari 2009

No Veo España


Sedan ett år tillbaka arbetar AZEZO med stöd av ABC med deras storsatsning drama-komedin ”No Veo España” som handlar om önskan att vilja migrera för ett bättre liv, medan allt egentligen finns i Bolivia (förutom inkomst för alla). Filmen som förmodligen är den första i sitt slag från Bolivia är gott förankrad i verkligheten och vill visa vad som är typiskt bolivianskt, och att de inte lever i en hydda som vissa fördomsfulla tror. No Veo España handlar om att man som bolivian ska vara stolt över sitt Bolivia trots de svårigheter som finns här. De som har gjort filmen vill att tittarna ska lämna biosalongen med en ”feel good” känsla, även om filmen delvis är sorglig. I filmen får man följa olika personer och deras historia t.ex.

filosofen Jesus som blev blind när han var liten genom en olycka, men beskriver sitt handikapp med humor och spelar gitarr på Cochabambas gator.

Jesús bror Alberto som känner sig skyldig för sin brors handikapp, gillar mat och har en fru som vill migrera till Spanien utan hans bror.

Stressade Fransisco som är en korrupt jurist som ser ner på kvinnor. Han arbetar mycket för att kunna skämma bort sin son Joel som är ett ”problembarn” som gillar att festa och röka marijuana. Joel vill flytta till Spanien bara för nöjes skull.

No Veo España började som en kortfilm gjord av en grupp kompisar och studenter sommaren 2007, med ekonomiskt stöd från ABC, på Universitetet San Simon i Cochabamba. De gjorde filmen för att de ville medverka i en kortfilmstävling på universitetet med temat ”sociokulturell”, hur Bolivias lågkonjunktur har påverkat folket och landet. No Veo España vann tävlingen som enhällig segrare av 156 bidrag.
I slutet av 2007 bestämde sig ABC för att de ville göra en långfilm av No Veo España och kontaktade därför författaren till kortfilmen Ariel Coca Huanca som sa ja.
Filmen är som sagt gjord av en grupp kompisar, där var och en skjutit till med sin kunskap och det de inte vetat innan har de lärt sig under arbetsprocessens gång
bl.a. så är författaren Ariel Coca även regissör och huvudrollsinnehavare. Kapital har de fått av ABC eller lånat av vänner som trott på filmen, men inga löner har kunnats betala ut. Filmkameran för att kunna göra filmen överhuvudtaget köpte de med ekonomiskt stöd från ABF, i Sverige. Kameran är mycket värdefull för ABC Cochabamba, då de med den kan göra kortfilmer och dokumentärer och på så sätt få inkomst till organisationen.

I nuläget finns ”No Veo España” bara utan undertext. Den kommer dock komma med undertext på svenska och engelska senare under 2009 för att nå en större publik.
Världspremiär är i mars 2009. Om någon vill beställa filmen, som alltså är på spanska, kontakta mig på ylivainio@gmail.com för mera information. Filmen är gratis, men om inkomst fås vid visning av filmen ex vid anordnat event el dyl. så tas gärna pengar emot för fortsatt produktion och så att viss ersättning kan betalas ut till skådespelarna och övriga filmteamet.

Alla foton ar från inspelningen av filmen No Veo España, fotograf Marcello Murillo m.fl.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ser framemot premiaren! :) Varfor inte skicka filmen till Farnebos fhsk, som aker till Bolivia i maj? Och LAG?

Vi far se till att visa den pa sommarfestivalerna :D

La lobita blanca sa...

Jaa det blir kul :) jaa skickade mail igar och fragade om Lag och Farnebo mfl. ar intresserade av att visa den.