fredag 5 december 2008

Den globala uppvärmningen

Dagligen överöses vi med skrämmande fakta om den sk Klimatfrågan- växthuseffekten- den globala uppvärmningen. Och budskapet är: Vi måste göra något nu, snart är det försent!
eller är det redan försent? Ja ibland känns det nästan så när glaciärerna smälter, naturkatastroferna ökar och världshaven är smutsiga.

En del människor orkar inte bry sig alls (skulle vara för stort ingrepp på deras så bekväma levende), Multinationella företagen tänker mest på att tjäna pengar och så länge folk köper deras varor så ska inte en simpel klimatpåverkan få stå i vägen för ökad inkomst. En del hävdar att det inte finns något som heter växthuseffekten- utan det är något som några forskare hittat på och sedan har media förstorat upp det till oanade höjder.
Det menar att det är jordens cykel att bete sig så här, ibland är det istid- ibland råder det tropiskt klimat.

Det är väl först i framtiden vi får svaret på vad som var orsak till vad. Det vi vet dock, är att vi inte kan fortsätta våldta moderjord med vår överkonsumtion. I Sverige har vi levnadsvanor som motsvarar 3 jordklot! De som får ta konsekvenserna för vårt levende är som alltid Syd. Sedan blir vi sura när Antarktis smälter och de söta isbjörnarna dör ut. Men vi tänkte inte på att julklappen vi köpte, kom från en fabrik i Kina (där man som arbetare normalt sett inte får vara med i facket) som släppte ut giftet i luften som påverkar isen i Antarktis. Det är ju en global värld vi lever i, det en gör får konsekvenser för den andre.

FN har i alla fall slagit fast att det finns något som heter Global uppvärmning och på SVT för någon vecka sedan så gick dokumentären "Tillståndet i världen". För er som inte såg den ska jag lägga in några skrämmande och "wake up call" fakta.

Förra året så översteg Kina som land USA med mängd CO2 utsläpp på ett år. Inte konstigt då de startar ett kolkraftverk i veckan = utsläpp som 2 miljoner bilar.

Världen släppte ut 8 miljoner ton CO2 förra året. Haven klarar av att binda en del av CO2n, men inte den stora mängd som vi släpper ut nu. Haven blir surare och det påverkar livet för djur och växter negativt. På grund av uppvärmningen av atmosfären så stiger även temperaturen i världens hav och det blir då ännu svårare för dem att binda CO2. Att se korallen i ett hav är att se hur havet mår. 1/4 del av havens koraller är redan försummade. 2/3 av reven är hotade.

När man fiskar med bottentrålare så förstörs den känsliga korallen. Även 300.000 valar, tumlare och delfiner dog i onödan i trålarnas nät förra året.
3,5 miljoner människor får sin huvudföda från vattnet. Det fiskas 90 ton fisk ur jordens hav varje år. Det är för mycket och fiskbestånden hinner inte återhämta sig. Fångstkvoter har införts i några länder, men flera länder i EU ligger i toppen av listan på att utföra överfiske.

50% av all urskog i världen har avvecklats för att ersättas med plantage av oljepalm, soja och sockerrör. Avskogningen leder till att växthusgaser släpps ut, och eftersom antalet träd reduceras så reduceras deras naturliga förmåga att binda CO2.

Palmoljan som utvinns ur oljepalmen används i kakor och smör för bättre hållbarhet, men sägs innebära risker för hälsan. Palmoljan används även nu mer som biobränsle, något som motsäger sig själv redan vid skövlingen av regnskogen för då friges stor mängd CO2. Stora djurarter av orangutang, noshörning och tigrar utrotas vid skövlingen. Sverige importerar flera 100.000 ton varje år av palmolja. Tänk då på mängden import i hela världen!


Regnskogen bränns ner för att ersättas med sojaplantage. 80% av den sojan används till att fodra de rika ländernas konsumtion av kött. Sojaplantage är en monokultur, inget annat än soja kan alltså odlas där på lång tid. Jorden blir helt utarmad på näring. Ofta är sojan genmanipulerad och starka besprutningsmedel används på grödorna som skadar människor, djur och natur.



Sockerrörsplantage är tillsammans med sojan en monokultur. Rören odlas ofta där det tidigare odlades föda till invånare i bla Brasilien. I samband med stigande matpriser har det en förödande effekt på den redan fattiga delen av befolkningen. Det är även de fattiga i Syd som får jobba på dessa sockerrörsplantage. De har kallats "nutidens slavar". Sockerrören omvandlas till etanol och exporteras för att användas som miljöbränsle i våra bilar. Om man tänker på all skog som bränns och alla männsikor som går hungriga, då känns det inte så miljövänligt. Ändå ger vår regering 10.000 kr avdrag på bilköp för en etanoldriven bil!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det du skriver är så sant, och aktuellt. det finns ju några enkla metoder för att minska ens ekologiska fotavtryck, sluta köra bil, äta vegetarisk/veganiskt och kolla vad ens kakor egentligen innehåller. Men det skulle ju kräva en anträngning och det är ju ändå för mycket att begära;P

Anonym sa...

Det blir bara värre och värre känns det som! Snacka om ohållbart. Men det faktum att USA nu också har ratificerat, eller erkänt, att växthusgaseffekten faktiskt existerar och att den är antroprogen... tycker jag är ett bra steg i rätt riktning!

Hoppas bara att de växande ekonomierna i Kina och Indien inser allvaret i klimathotet och storsatsar på miljöarbetet.