måndag 26 januari 2009

El 25 de enero


Igår stod trafiken stilla och bolivianerna begav sig till fots till valurnorna för att rösta Ja! eller Nej! till den nya konstitutionen (CPE) som den sittande regeringen MAS (Movimiento Al Socialismo) och en folkvald forsamling "Asamblea Constityente", arbetat fram under nästan 3 år. CPE innebär ändring av grundlagen; (i grova drag) mera rättigheter för dom fattiga, mera jämställdhet, jord åt alla och valfriheten att välja sin religion.
Man röstade även om enskild person max får äga 10 000 hektar jord eller 5 000 hektar jord. Övriga hektar kommer att ägas av staten.


Om man generaliserar så består Ja sidan av anhängare till MAS, fattiga, ursprungsfolk, vänstermänniskor, radikala och medelklass som sympatiserar med de mera fattiga i landet. Nej sidan (oppositionen) består av rika/medelklass, mestizer (ättlingar till européer), högermänniskor, konservativa och kyrkan.

Motståndet från oppositionen har varit stort och Nej sidans kampanjer har bestått till stor del av smutskastning av presidenten och lögner. De har anklagat president Evo Morales att han är emot kyrkan, att han är rasistisk och prioriterar dom fattiga (ofta ursprungsfolk) på landet istället för medelklassen och de rika i staden. De säger även att ändringen av grundlagen är odemokratisk och illegal eftersom den inte har fäste i hela landet och att om Ja vinner kommer staten ta deras hus. Ganska skrattretande om man ser tillbaka på Bolivias historia: 500 år av plundrande och utnyttjande av ursprungsfolken och exploatering av deras jord till förmån för de rika kolonisatörer som kom till Bolivia på 1500-talet och nu deras ättlingar.

Morales har varit tvungen att tillmötesgå oppositionen och modifierat 100 punkter i den nya konstitutionen, och även lovat att han bara kommer att sitta som president till 2011. Detta efter patryckningar i form av bojkott och sabotage av oppositionens ledamoter.


Igår röstade bolivianerna på skolor runt om i landet, på en blankett med 4 boxar. För 10 000 hektar eller 5 000 hektar land och för Ja eller Nej till den nya konstitutionen. För att få rösta var man tvungen att ha med sig ett godkänt I.D, ingen fotokopia. Röstningen slutfördes sen med att man fick lila bläck på sitt finger som bevis på att man röstat plus ett digitalt kort.

Dock så kan de ha förekommit fusk på sina håll, med tanke på att en kompis till oss hade sitt ID gjort av en fotokopia (väldigt synligt att det var fejk) och hon fick rösta. Om man inte röstat får man inte lämna landet på tre månader och man kan även beläggas med böter. Böterna verkar dock inte vara så stor chans att man får.


Ja sidan vann med 58,7 % (enligt dagstidningen La Razon) mot Nej sidans 41,3 %. Siffran är dock inte officiell, men klart är att Ja! till den nya grundlagen har vunnit. Ja sidan har sitt fäste i La Paz, Oruro, Potosi och Cochabamba d.v.s. i västra och nord-syd västra delen av Bolivia där flest fattiga bor. Dock så vann Nej sidan i orienten den s.k. Halvmånen som innefattar Pando, Beni, Santa Cruz, Tarija och Chuquisaca. Det är regioner som ligger i östra, sydöstra och längst upp i norra Bolivia, där flest rika och medelklassen bor. Ägandet av max 5 000 hektar jord vann med 78,4 % mot 21,6 % som ville ha 10 000 hektar jord (enligt La Razon). Så nu om man äger mer än 5 000 hektar jord kommer det att tillgå staten. Röstdeltagandet igår var förmodligen det högsta i landets historia med 85 %.


I hela Bolivia var det firande på torgen i går kväll. Ja sidan för att de vunnit och Nej sidan för att de vunnit i sina regioner. Något som de tycker visar att Morales inte kan genomföra CPE eftersom 6 av 9 regioner inte är eniga med resten av landet. Regeringen har lovat att de ska gå sakta fram med sina ändringar, men hur som helst kommer nog Nej sidan göra allt för att sätta käppar i hjulet.

2 kommentarer:

Ulf sa...

Eeehhhh ... barnet på bilden tycks ha röstat. Kan det vara riktigt, eller ville hon bara vara som de vuxna ?

La lobita blanca sa...

Nej da. Hon har inte rostat. Hon ville bara vara som dom vuxna. Har i Bolivia maste man som i Sverige vara 18 ar for att fa rosta.