lördag 31 januari 2009

Leaders of the World

Prefekten i Chuquisaca (Sucre) Savina (Sabina) Cuéllar ar fd. campesina, klar sig i cholitaklader, ar anka med 7 barn och innan hon blev prefekt arbetade hon med att salja secondhand klader. Hon var MAS anhängare. MAS (vänster) är presidenten Evo Morales parti. Men inte nu langre, nu står Savina Cuéllar mycket langre åt höger i sin politiska ideologi och har blivit amiga med prefekterna i halvmanen. Alla ville de ha ett Nej till den Nya konstitutionen (CPE). Att Savina ville ha nej till CPE kan tyckas konstigt, om man ser pa hennes bakgrund och att hon ar kvinna och av ursprungsfolk.
På kvällen den 25 januari när det första valresultatet kom visade det sig att Nej till ändring av grundlagen, s.k. CPE som innebär bl.a. mera rättigheter för ursprungsfolken och kvinnor, vunnit i Chuquisaca. Då höll Savina Cuéllar ett segertal på torget i Sucre som innehöll orden ” Evo på knä, Savina stående”.
Nu när de officiella siffrorna för valresultatet kommit visar det sig att Ja sidan vunnit i regionen Chuquisaca. Detta vägrar Savina Cuéllar inse och på plats i Belén, norra Brasilien där just nu World Social Forum pågår, gjorde hon uttalandet i torsdags att under röstningen i söndags finns det” klara tecken på att fusk har förekommit”.

Presidenterna för Bolivia, Ecuador, Venezuela och Paraguay som även de besöker de Sociala Forumet i Belén, uppfodrade i torsdags folket på Forumet att kämpa för ”socialismen århundradet 2000” det som de anser är det enda alternativet ”mot kapitalismen som förstör mänskligheten”.
Evo Morales passade även på att uttala sig om ”de nya fienderna i Bolivia – hierarkin i den katolska kyrkan som är rädda för fredliga förändringar”. Han sa även att ” Systrar och bröder, jag vill säga till er; att en annan värld är möjlig!även med en annan tro, en annan religion och en annan kyrka”.
Detta för att under valkampanjerna för Ja! eller Nej! till den nya konstitutionen (CPE) så hade man i vissa av de katolska templen Nej propaganda. Morales anklagar därför kyrkan för att ha lierat sig med högern som tillsammans grundat sin Nej-kampanj på ”lögner, villfarelse och rädsla”. Han passade även på att ge USA en känga och bad om en ”global revolution för att få slut på Nordamerikas påhitt” samtidigt som han debatterar med sina kollegor i Brasilien, Paraguay, Venezuela och Ecuador samt med 4000 sociala rörelser, hur de tillsammans ska kunna skapa en regional front mot neoliberalismen.

I förra veckan kunde vi se bilder på en leende Fidel Castro hållandes arm med Argentinas president Cristina Fernandéz. Det var Castros första officiella framträdande på länge och Cristina Fernandéz rapporterade att 82-årige Fidel var vid god vigör. Detta efter mycket spekulationer runt hans dåliga hälsa.
Nu cirkulerar rykten om att bilden är konstruerad i fotoshop, att kroppen egentligen tillhör Raúl Castro som klätt sig i Adidasoverall, och armen och ansiktet är ditklistrat och tillhör Fidel (taget vid ett tidigare tillfälle).

(Ja... visst ser huvudet lite ditklistrat ut? man kan liksom se skarven...)

Detta för att ta död på att Fidel Castro inte kommer att visa sig mer offentligt, något som (om det är sant) Hugo Chavez råkade haspla ur sig om Fidel vid ett tillfälle han trodde var säkert inom 4 väggar. Analytikerna i Venezuela som tittat pa fotot hävdar att personerna har olika färgton och att Fidel ser ovanligt kry ut, om man jämför med de senaste tagna bilderna på honom.
Fidel själv skrev i sin serie ”Reflektioner” i förra veckan att han ar lyckligt lottad som fått leva ett sådant långt och rikt liv. Nu börjar han inrikta sig på döden och tror inte att han kommer att överleva dessa 4 år som B. Obama kommer sitta som president. Han känner dock en del förtroende för den nya presidenten. Fast i senaste inlägget i ”Reflektioner” anklagar han USA för att vara ”delaktiga i folkmordet på Palestinerna” och vara pro-Israel och deras” högmod” och ”missbruk” att inte ge tillbaka marinbasen Guantánamo.

(källa Los Tiempos, Cochabamba, 30/01/09)

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilket mysko foto :)