onsdag 21 januari 2009

Tyg

Jag skrev ett blogginlägg 12 december; om att USA frångått handelsförmånen ATPDEA och bestraffat Bolivia med att införa skatter på exporterade varor som t.ex. tyg till USA. Detta för att de ansåg att Bolivia inte uppfyllt kraven med att bekämpa narkotikatrafiken. Som hjälpande hand klev då Hugo Chavez in och sa att Venezuela istället kunde köpa tyg av Bolivia.
I helgen så flögs 50 ton tyg tillverkat i bl.a. El Alto och Cochabamba till Venezuela från flygplatsen i Santa Cruz, Boliva. På plats för att vinka av flyget fanns självaste Evo Morales.
Det som kunde vara lyckans dag smutsades dock ner av att samtidigt har Peru ingått nya avtal med USA, så kallade TLC avtalen ”Tratado de Libre Comercio” ett frihandelsavtal. Där exporten och importen mellan de två länderna kommer att förenklas och öka. Peru skickar kött till USA och USA exporterar socker, olja, kakor och mjöl till Peru. Samma varor som nu Bolivia exporterar till Peru. Med de nya avtalen blir det dock billigare att köpa från USA. Alltså kan Bolivia komma att mista en stor del av sina exportinkomster genom konkurrensen med USA.
Peru har förut valt att gå förbi Bolivia genom att skapa frihandelsavtal med EU(läs blogginlägg), något som har splittrat den Andinska gemenskapen CAN där Peru, Bolivia, Ecuador och Colombia ingår. Med TLC splittras den 60-åriga gemenskapen ytterligare. TLC träder i kraft i februari 2009. Samtidigt hoppas Evo Morales att med USAs presidentbyte, så kommer Obama att gå tillbaka till ATPDEA avtalen för export för Bolivia. Det som Mr.Bush bröt.

1 kommentar:

Malin sa...

Hallå! va roligt att kunna följa din blogg... Jo, jag å Helena ska försöka börja träna på måndag... Hah, får se hur det går eftersom just nu ligger alla o är sjuk.. ;) Inte ens en bortförklaring... men klart jag ska hälsa. :D Hoppas allt går bra där nere. Sommar är ju inte helt fel. Unnar er all sol i världen för här finns det fan ingen iaf! ;) Kramar //M m. småbrudarna